SENIOREN 

Het beoefenen van een traditionele krijgskunst als Tang Soo Do biedt diverse mentale en fysieke voordelen voor verschillende doelgroepen. Verschillende onderzoeken hebben vastgesteld dat dit zeker ook geldt voor senioren. 

 

 

Hier zijn enkele van de voordelen:

 

MENTALE VOORDELEN

Stressvermindering

Krijgskunst beoefening kan helpen bij het verminderen van stress en het bevorderen van ontspanning. Het uitvoeren van de bewegingen in een rustig tempo en het richten op ademhalingstechnieken kan een kalmerend effect hebben op de geest.

 

Verbeterde concentratie

Het beoefenen van krijgskunsten vereist focus en aandacht. Dit kan helpen om de concentratie te verbeteren en de geest scherp te houden, vooral bij beoefenaars op oudere leeftijd.

 

Verbeterde cognitieve functie

De complexiteit van veel krijgskunstvormen kan bijdragen aan het verbeteren van de cognitieve functie. Het leren van nieuwe bewegingen en sequenties stimuleert de hersenen en kan helpen om het geheugen en de mentale alertheid te verbeteren.

 

FYSIEKE VOORDELEN

Verbeterde balans

Veel traditionele krijgskunsten leggen de nadruk op evenwicht en stabiliteit. Regelmatige beoefening kan helpen om de balansvaardigheden te verbeteren, wat vooral belangrijk is voor oudere mensen die vaak een verhoogd risico hebben op vallen.

 

Versterkte spieren en botten

Krijgskunsttraining omvat vaak het gebruik van lichaamsgewicht om verschillende bewegingen uit te voeren. Dit kan helpen om de spieren te versterken en de botdichtheid te behouden of zelfs te verbeteren, wat kan helpen bij het voorkomen van osteoporose en het verminderen van het risico op fracturen.

 

Verbeterde flexibiliteit

Veel krijgskunsten omvatten stretchoefeningen en dynamische bewegingen die de flexibiliteit bevorderen. Het behouden van een goede flexibiliteit kan helpen bij het behouden van een goede houding, het verminderen van stijfheid en het verbeteren van de algehele bewegingsvrijheid.

 

Cardiovasculaire gezondheid

Het beoefenen van krijgskunsten kan een vorm van aerobe oefening zijn, afhankelijk van de intensiteit en duur van de training. Dit kan helpen om de cardiovasculaire gezondheid te verbeteren, de bloedcirculatie te bevorderen en het risico op hart- en vaatziekten te verminderen.

 

Het is belangrijk op te merken dat de intensiteit en het type krijgskunsttraining moet worden aangepast aan de individuele mogelijkheden en gezondheid van de beoefenaar in kwestie. Het is raadzaam om een gekwalificeerde instructeur te raadplegen voordat u begint met trainen.