Tang Soo Do

Tang Soo Do is een zeer effectieve methode voor zelfverdediging, persoonlijke ontwikkeling, discipline, zelfbeheersing en conditie. Wij doceren deze krijgskunst volgens de regels van de Moo Duk Kwan.
Moo Duk Kwan Tang Soo Do is de meest beoefende Tang Soo Do-stijl in de wereld. Tang Soo Do staat bekend om zijn spectaculaire traptechnieken, snelle handtechnieken en effectieve zelfverdediging. Een ander belangrijke eigenschap is dat de lessen worden gegeven volgens traditionele leerstellingen en principes uit het oude Korea.

groepsfoto

Met name in de Verenigde Staten van Amerika is het een populaire stijl met zeer veel beoefenaars. Ook in Europa stijgt nog steeds het aantal beoefenaars. De bekendste Tang Soo Do-ka is de Amerikaanse acteur Chuck Norris. Tang Soo Do vindt zijn oorsprong in het oude Korea van zo’n tweeduizend jaar geleden. De stijl in zijn huidige vorm is ontworpen door Grootmeester Hwang Kee. In 1936 vertrok Grootmeester Hwang Kee – op 22 jarige leeftijd – naar ManJoo in China om daar de Chinese Tang stijl te trainen. In de jaren daarna combineerde hij de Tang stijl met het Soo Bahk, een oude Koreaanse krijgkunst die hij ook beoefende. Deze nieuwe stijl noemde hij Tang Soo Do. 

GMHWANGKEE

De Japanse krijgskunsten – met name Karate – hebben ook invloed gehad op Tang Soo Do. Hwang Kee groeide op in de periode dat Korea bezet was door Japan. In de 35 jaar Japanse overheersing was het de Koreanen verboden om de eigen krijgskunsten te beoefenen. Vooral de Japanse krijgskunsten werden in die tijd onderricht. De bevestiging dat Karate een van de bronnen is geweest bij het ontstaan van Tang Soo Do – zoals destijds door GM Hwang Kee ontworpen – is te herleiden uit het boek van Hwang Kee “The History of Moo Duk Kwan” (uit 1995).
Op pagina 15 en 16 staat dat Hwang Kee’s kennis en begrip van de meerderheid van de vormen die onderwezen worden – zoals de pyong ahn hyung – kwam van het lezen en bestuderen van Japanse boeken over Okinawa karate. Hij ontdekte die boeken in de bibliotheek van het treinstation, waar hij in 1939 in Seoul werkte.
Letterlijk vertaald betekent Tang Soo Do ‘De Weg van de hand van Tang’. Tang verwijst naar de Chinese Tang dynastie. In 1945 richtte grootmeester Hwang Kee de Tang Soo Do Moo Duk Kwan op wat staat voor instituut der krijgskunde. Primair doel van Tang Soo Do is een gezond en waardevol leven door training van lichaam en geest.

Total Page Visits: 7487 - Today Page Visits: 3