Je kind op vechtsport, een goed idee?

karatekids1Veel mensen hebben hun twijfels bij de keuze voor een vechtsport op jonge leeftijd. Is dit terecht?

Wat zijn de voor- en nadelen van het beoefenen van een vechtsport als kind en zijn alle soorten vechtsport voor kinderen toegankelijk?

Zijn vechtsporten slecht voor kinderen?
De vraag of vechtsporten een negatief effect hebben op de agressiviteit van kinderen leeft zowel bij ouders als academici. Voor alle mogelijke resultaten is wel bewijs te vinden: vechtsporten hebben geen positief of negatief effect. Maar het werkelijke effect heeft meer te maken met factoren die verband houden met het beoefenen van een vechtsport, zoals de sfeer en manier van coaching, dan met de vechtsporten zelf.

Uit Frans onderzoek is gebleken dat vechtsporten geen van nature agressiever aangelegde kinderen aantrekken. Het is dus niet zo dat je kind door het beoefenen van een vechtsport automatisch met een ‘slechte’ omgeving in aanraking komt. Hoewel dit type sport op buitenstaanders vaak agressief overkomt, liggen er veel waarden aan ten grondslag waar menig mens iets van kan leren.

Vergeet ook niet dat een training voor kinderen beduidend anders verloopt dan een volwassenentraining. Geheel vrij sparren is bij kinderen niet toegestaan en fysiek contact is aan strenge regels verbonden. Kinderen gaan bovendien goed beschermd de les in en niet alle trappen en stoten zijn toegestaan.

Wat leert je kind van vechtsport?
Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat het beoefenen van een vechtsport positieve effecten heeft op de persoonlijkheid en het welzijn van de sporter. Zo bleken kinderen tussen de 15 en 18 jaar die aan Taekwondo of Karate (Tang Soo Do) deden gelukkiger dan andere leeftijdsgenootjes.

ThumbsUpOok zijn vechtsportende kinderen vaak bescheidener, optimistischer, enthousiaster en hebben ze meer zelfvertrouwen.
Bescheidenheid, zelfredzaamheid, zelfvertrouwen, respect en discipline zijn dan ook waarden die centraal staan in vrijwel alle vechtsport disciplines. Tijdens de trainingen wordt er veel bij deze principes stil gestaan, zowel tijdens het oefenen als op de rustmomenten.

Wanneer je een school zoekt voor je kind, bezoek dan verschillende scholen om de sfeer op te snuiven en een les te bekijken. Wordt de nadruk inderdaad op bovenstaande waarden gelegd en wordt overmatig competitief of agressief gedrag gecorrigeerd, dan zit je goed.

Drukke kinderen kunnen bij vechtsporten goed hun energie kwijt terwijl ze tegelijkertijd leren te focussen. Voor onzekere kinderen is de sport juist geschikt om zelfvertrouwen en weerbaarheid op te bouwen. Verdiep je goed in de verschillende soorten vechtsporten om uit te vinden welke vorm het beste bij jouw kind past.

Total Page Visits: 6933 - Today Page Visits: 1